Само за 189 души съществува сериозен риск от злоупотреба с личните

...
Само за 189 души съществува сериозен риск от злоупотреба с личните
Коментари Харесай

НАП вижда риск само за 189 души с изтекли лични данни

Само за 189 души съществува сериозен риск от корист с персоналните им данни. Това твърди Националната организация за приходите след невижданата хакерска офанзива против осведомителните й системи, довела до приключването в интернет на чувствителни данни за близо 4 милиона живи българи и още над един милион умряли.

След спомагателни инспекции от приходната организация открили, че за въпросните 189 души е изтекла най-вече информация - имена, ЕГН, адрес, номер и годност на персоналните карти. Сега данъчните щели да се свържат персонално с всеки един от тях по телефон или имейл, с цел да ги уведомят, като евентуално тези хора ще би трябвало бързо да сменят персоналните си карти.

Иначе нямало нужда останалите близо 4 млн. наранени българи да подменят документите си за идентичност, твърдят от Национална агенция за приходите. За тях данъчните са изготвили рекомендации по какъв начин да работят, с цел да не станат обект на злоупотреби. Адвокати тези дни посъветваха хората, които се откриват в масивите на НАПлийкс, да създадат тъкмо това - да сменят персоналните си карти, както и електронните си подписи, тъй като закодираната информация в тях също е станала обществена. Заради зародилите непредвидени разходи всеки може да търси обезщетение, настояват специалисти.

В същото време Национална агенция за приходите продължава да бави публикуването на обещаното приложение, посредством което всеки жител може да ревизира дали попада в изтеклите на 15 юли файлове с данъчна информация.

" Готови сме с приложението, само че сега съпоставяме нелегално публикуваната от хакерите информация с действителните бази данни ", изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Данъчните желали да се уверят дали, циркулирайки из интернет, тези данни не са дописвани, изтривани или подправяни. Едва след  приключване на проверките агенцията щяла да даде на лицата информация за съответния вид данни, които са били публикувани.
Всъщност от вчерашното известие на Национална агенция за приходите излиза наяве, че приложението за инспекция ще демонстрира единствено дали човек попада в публикуваната от хакерите база данни или не, само че не и каква тъкмо информация е изтекла. Приложението ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на посочен мобилен номер. Проверката ще е еднократна - единствено за един човек и ще дава отговор само дали има нелегално разкрита информация. Това се правело, с цел да се подсигурява, че няма да се злоупотребява с непознати персонални данни.

" Търсенето посредством ЕГН на информация в приложението ще е единствено първият стадий от инспекцията ", обясни за " Сега " представителят на Национална агенция за приходите. След като засегнатото лице получи удостоверение, че попада в масива от данни, то ще получи достъп до съответната информация посредством своя ПИК или електронен автограф. Парадоксът е, че от Национална агенция за приходите посъветваха в сряда, в случай че сме измежду засегнатите, да си сменим ПИК-а.

Вероятността по-голямата част от данъкоплатците да се открият в НАПлийкс е извънредно огромна, откакто организацията призна за 5 млн. наранени българи. Освен това мащабът на НАПлийкс е величествен - с изключение на имена, ЕГН и адреси, телефони, имейл адреси се съдържат и данни от данъчни заявления като изплатени приходи, осигуровки, налози, издадени актове за административни нарушавания, данни от интернационалния продан на данъчна информация за български локални лица и други информация от митниците, Национален осигурителен институт и здравната каса.

Втора седмица след експлоадирането на абсурда с пробитата осведомителна система на Национална агенция за приходите шефът на организацията Галя Димитрова продължава да е в отпуск. Засега няма удостоверение, че Димитрова отдъхва в прилежаща Гърция.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР